Google AdWords

Olet ehkä joskus nettisivuja selatessasi saattanut huomata sivuilla pienehköjä suorakaiteen muotoisia mainoksia, joko kuvallisia tai tekstimuotoisia. Varsin usein nämä mainokset liittyvät jollakin tapaa varsinaisen sivun aihepiiriin: Jos esimerkiksi olet musiikkiaiheisella sivulla, sivussa saattaa näkyä musiikki- ja soitinkauppojen mainoksia. Matkailuaiheisilla sivuilla taas löytyy vastaavasti hotellipalvelujen ja matkatoimistojen mainoksia. Ehkäpä olet joskus käynyt katsomassakin mainostettavaa sivustoa, koska se on vaikuttanut hyödylliseltä? Ja jos olet ollut oikein tarkkaavainen, olet saattanut huomata sellaisenkin asian, että jos olet juuri hiljattain vieraillut vaikkapa jonkin verkkokaupan sivulla, saatat nähdä tämän saman kaupan mainoksen pian jossakin muualla – ikään kuin muistuttamassa sinua olemassaolostaan.

Kyseessä on mitä todennäköisemmin Google AdWords -palvelu. AdWords on Googlen mainospalvelu, joka pyrkii suuntaamaan näytettävät mainokset oikealla kohderyhmälle analysoimalla sivujen sisältöä. AdWords-ohjelmassa tarvitaan (Googlen lisäksi) kaksi osapuolta: mainostaja, joka on valmis maksamaan siitä, että hänen sivustonsa saa näkyvyyttä; sekä mainostaja, joka puolestaan antaa oman sivullansa olevan vapaan tilan Googlen mainosohjelman käyttöön palkkiota vastaan. Mainostaja maksaa vain toteutuneista mainosten klikkauksista, ja mainostajalle puolestaan maksetaan näistä klikkauksista. (Mainostajan ohjelman nimi on AdSense, ja kyseessä on merkittävä tulolähde monelle sivustolle).

AdWords on helppo ja varsin riskitön tapa kokeilla oman sivun markkinointia maksullisen mainosohjelman avulla, sillä mainostaja maksaa vain toteutuneista klikkauksista. Main