Kuinka paljon verkkosivujen luominen maksaa?

Kysymys siitä, kuinka paljon omien verkkosivujen tekeminen tulee maksamaan, on hyvin suhteellinen, kuten tulemme pian huomaamaan. Web-sivujen hinta on nimittäin täysin riippuvainen siitä, minkälaista sivustoa ja minkälaiseen tarkoitukseen sitä ollaan rakentamassa.

Web-sivuston hinta koostuu itse asiassa useista erilaisista kustannuksista, joista merkittävimpiä ovat sellaiset toistuvat (kerran kuukaudessa tai kerran vuodessa maksettavat) maksut kuin web-hotellimaksu ja domainin rekisteröintimaksu. Lisäksi kustannuksia syntyy usein sivujen suunnittelusta, toteutuksesta ja ylläpidosta, mikäli niihin käytetään ulkopuolista tekijää. Suunnittelu ja toteutus, eli sivujen koodaaminen ovat yleensä kertaluonteisia kustannuksia, kun taas ylläpito voi olla sopimuksesta riippuen joko kertaluonteinen tai kuukausittainen maksu. Tämän lisäksi kustannuksia voi syntyä myös sivun markkinoinnista.

Yksinkertainen vastaus kysymykseen, paljonko oman kotisivun tekeminen maksaa, on kuitenkin, että ei välttämättä mitään. Web-sivun voi luoda täysin ilmaiseksikin, ja tarjolla on useitakin palveluja, joissa tämä on mahdollista. Tällaisella ilmaisella sivulla ei tosin ole esim. omaa domain-nimeä, vaan sivun osoite on usein tyyppiä ”minunsivuni.webhotelli.com”. Koska ainakin kaupalliset sivut yleensä halutaan oman domain-nimen alle, tulee domainin rekisteröinnistä pieni kustannus, joka on yleensä luokkaa 10 – 30 € / vuosi. Suomalainen .fi-domain on jonkin verran kalliimpi kuin esim. .com -domain. Edullisimmat webhotellipalvelut tarjoavat myös sivustojen hostausta muutaman euron kuukausihinnalla, joten mistään suurista kustannuksista ei pienimuotoisten web-sivujen osalla ole yleensä kysymys, etenkin jos sivut tehdään itse.

233451-green-world

Mikäli sivujen suunnittelu ja toteutus ulkoistetaan, syntyy siitä kustannuksia, jotka voivat olla muutamasta sadasta eurosta aina tuhansiin euroihin asti, riippuen täysin sivuston laajuudesta ja kompleksisuudesta.