Linux Ubuntu

Ubuntu on Linux Debian -jakelupakettiin perustuva tietokoneiden käyttöjärjestelmä. Se kuuluu osaltaan ns. avoimen lähdekoodin Linux- ja GNU-hankkeisiin, mikä tarkoittaa sitä, että Ubuntun käyttöjärjestelmän ydin ja ohjelmistokoodit ovat periaatteessa julkisia ja kenen tahansa luettavissa ja muokattavissa. Ubuntu ja muut Linux-distribuutiot ovat siis tavallaan talkootyönä tehtyjä, minkä vuoksi ohjelmistot ovat periaatteessa ilmaisia. Käytännössä kuitenkin Linux-distribuutioiden eli jakelupakettien tekemiseen on tarvittu organisoitua toimintaa rahoituksineen, sekä tietysti paljon aikaa. Ubuntun suurin rahoittaja onkin eteläafrikkalainen Canonical-yritys.

Ubuntu perustuu teknisesti Debianiin ja sen lähdekoodiin. Ubuntun ensimmäinen versio julkaistiin syksyllä 2004, mistä lähtien Canonical on julkaissut uuden version kaksi kertaa vuodessa, yleensä kuuden kuukauden välein. Canonical sitoutuu samalla tekemään versioihin turvallisuuspäivityksiä (vaikka esim. virukset ja muut haittaohjelmat ovatkin lähinnä Windows-maailman ongelma), ongelmien ja ohjelmabugien korjauksia sekä luonnollisesti myös ohjelmapäivityksiä, aina kun niitä on vain saatavilla. (Ohjelmistopäivitykset ovat luonnollisesti kunkin ohjelmistokehittäjän vastuulla.)

Canonical tähdentää, että Ubuntussa keskitytään toimivuuteen ja asennuksen sekä ohjelmien hallinnan helppouteen. Toisin kuin varhaiset Linux-paketit esim. 1990- ja 2010-luvuilta, Ubuntua ja muita suuria Linux-distribuutioita voidaankin pitää jo varsin helppokäyttöisinä järjestelminä. Ubuntu on tällä hetkellä johtava Linux-jakelupaketti pöytätietokoneiden osalta, sillä sen osuus kaikista Linux-asennuksista oli noin 51 %. Myös palvelinpuolella Ubuntun suosio on kovassa kasvussa. Ubuntusta pyritään jatkossakin julkaisemaan uusi versio aina kuuden kuukauden välein.

Entä mistä tulee nimi ”Ubuntu”? Se on afrikkalaisten zulujen kieltä, ja voidaan kääntää suurin piirtein lauseeksi ”inhimillisyys muita kohtaan”.