Näin saat kävijöitä verkkosivuillesi

Oma verkkosivu on järkevä ja jopa välttämätön hankinta melkein kaikessa kaupallisessa toiminnassa. On hyvin vaikeaa kuvitella sellaista toimialaa tai yritystä, joka ei hyötyisi omasta web-sivusta. Sivusto ei ole myöskään tarpeellinen vain verkkokaupoille ja muille kaupallisille yrityksille, vaan aivan yhtä lailla myös erilaisille yhdistyksille, järjestöille, urheiluseuroille, harrastajaryhmille jne.

Nykyään oman www-sivun – varsin näyttävänkin sellaisen – tekeminen ei ole vaikeaa tai edes kallista: oman sivun voi suunnitella ja rakentaa itse, vaikka ei olisi koskaan kuullutkaan esim. HTML-kielestä. Nykyään www-sivuihin liittyvät haasteet ovatkin toisenlaisia: yksi suurimmista, ellei suurin, verkkosivuihin liittyvä ongelma on nimittäin se, kuinka omalle sivulle saadaan näkyvyyttä, ja miten ihmiset osaavat tulla sinne? Vielä 1990-luvulla riitti, kun vain listasi sivulleen joukon avainsanoja, jolloin sivu saattoi hyvin todennäköisesti löytyä muutaman päivän päästä Altavista-hakukoneen kärkituloksista.

Nykyään tilanne on varsin erilainen. Hakukonestandardi on jo pitkään ollut Google, ja tosiasia on, että Googlen hakutulosten kärkeen ei niin vain päästä, varsinkin jos kyseessä on sivusto, jolle löytyy kilpailijoita. Jos haluat edistää oman sivusi näkyvyyttä Googlessa ja muissa hakukoneissa, kannattaa ehdottomasti tutustua ainakin hakukoneoptimoinnin eli SEO:n (Search Engine Optimisation) perusteisiin.

Hakukoneiden lisäksi toinen merkittävä kanava oman sivuston markkinointiin on sosiaalinen media: Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest ja muut vastaavat suosikkipalvelut. Facebook on näistä edelleen merkittävin, tosin paljon riippuu tietysti siitä, minkälainen sivusto on kyseessä. Ei kannata myöskään unohtaa linkkilistoja, keskustelupalstoja ja blogeja, joille oman sivuston linkkiä voi kohtuudella jakaa.