OS X Yosemite

-mac

OS X Yosemite on Applen tuoteperheen OS X -käyttöjärjestelmän uusin versio, joka julkaistiin kesäkuussa 2014. OS X, jota kutsuttiin aikaisemmin nimellä Mac OS C, on Applen oma käyttöjärjestelmäperhe, joka toimii kaikissa ns. iOS-arkkitehtuurin laitteissa: Macintosh-tietokoneissa, tablet-tietokoneessa eli iPadissa sekä myös iPhonessa. OS X lanseerattiin ensimmäisen kerran vuonna 2002, ja se on ollut siitä lähtien esiasennettuna kaikissa Mac-tietokoneissa. Vaikka OS X on nykyään yksi yleisimpiä ja parhaimpia käyttöjärjestelmiä, joidenkin mielestä unix-pohjaisen OS X:n lanseeraamista olisi saanut odottaa vielä pidempäänkin, sillä ensimmäisissä versioissa oli jonkin verran teknisiä ongelmia.

OS X on Linuxin tavoin Unix-pohjainen käyttöjärjestelmä ja sen pohjana on käytetty Steve Jobsin NeXT Inc -yrityksen aikaisemmin kehittämää NeXTSTEP-käyttöjärjestelmää. Tämän käyttöjärjestelmän ydin perustuu Linuxin tavoin lähdekoodin avoimuuteen, lähinnä BSD:hen. Vaikka Applen käyttöjärjestelmä ja ohjelmistot siis tunnetusti ovat suojattuja ja lisensoituja, perustuvat OS X -käyttöjärjestelmän ydinosat siis avoimeen koodiin, ja Apple onkin julkaissut tämän osan käyttöjärjestelmästään nimellä Darwin.

Apple on tunnetusti edelläkävijä graafisen käyttöjärjestelmän ja -liittymän alueella, julkaisihan se ensimmäiset hiirellä käytettävät Apple-tietokoneet jo 1980-luvulla – kauan ennen ensimmäistä Windowsia. Graafinen käyttöliittymä ja Applen oma ikkunointijärjestelmä ovat OS X:n tunnistettavimpia asioita, ja Apple on antanut käyttöjärjestelmänsä graafiselle osalle nimen Aqua.

OS X Yosemite, joka on samalla versio 10.10, on OS X:n 11. pääjulkaisu. Yosemitessa on panostettu erityisesti graafisen käyttöliittymän uudistamiseen. Näkyvimmät uudistukset koskevat ikoneita, väri-skeemoja sekä systeemin oletusfontin vaihtamista Lucia Grandesta Helvetica Neueksi. Teknisellä tasolla käyttöjärjestelmään on tehty myös paljon uudistuksia, jotka mm. helpottavat sen integroimista Applen Cloud-palveluihin.