PhotoShop

Olet kenties kuullut puhuttavan ”photoshoppaamisesta”, millä viitataan tämän hetken suosituimman kuvankäsittelyohjelman, Adobe PhotoShopin käyttämiseen. Kyseessä on ns. grafiikka- eli kuvankäsittelyohjelma, jonka on kehittänyt Adobe Systems.

Adobe PhotoShop suunniteltiin alusta lähtien ammattikäyttöön ja sen pääasiallinen käyttötarkoitus vielä 1990-luvulla oli lähinnä kuvien muokkaaminen painotuotantoa varten. WWW tunnetusti kuitenkin muutti kaiken ja digitaalinen kuvamateriaali yleistyi nopeasti internetin ansiosta. Edelleenkin PhotoShopia käytetään painotaloissa, mutta nyt sen rinnalle on tullut myös digitaalisten kuvien julkaiseminen sellaisenaan.

Mitä PhotoShopilla sitten voi tehdä? Lista ominaisuuksista on pitkä, ja muutamia voidaan toki mainita, kuten esim. kerroksittainen kuvankäsittely eli ns. layerit; tekstityökalut, värien muokkaus, valokuvien automaattikorjaukset sekä tietysti valtava määrä erilaisia efektejä, joista osa on PhotoShopissa valmiina, kun taas osan voi lisätä erilaisten plugin-ohjelmien muodossa.

159903-planeth-earth

PhotoShop on tällä hetkellä niin suosittu, että jotkut käyttäjät jopa kuvittelevat sen olevan ainoa tarjolla oleva kuvankäsittelyohjelma, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Muita suosittuja ohjelmia ovat mm. Linux-käyttöön alunperin tehty GIMP, Paint Shop Pro sekä ilmainen Paint.net. Kuvankäsittelyä voi myös harrastaa ilman, että tarvitsee asentaa omalle koneelleen ohjelmaa ollenkaan esim. suomalaisen Sumopaint-palvelun avulla. PhotoShop ei siis välttämättä ole jokaiseen tarkoitukseen se paras eikä ainakaan helppokäyttöisin ohjelma, mutta se on saavuttanut kuitenkin suurta menestystä ja markkinajohtajuuden grafiikkaohjelmien leirissä.