Sivuston luominen WordPressillä

WordPress on tällä hetkellä maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (tai julkaisualusta, kuten WordPress itse palveluansa nimittää). Käytännössä kysymyksessä on palvelu ja työkalu, jonka avulla voi rakentaa helposti oman www-sivun, vaikka ei osaisi HTML-koodia tai muutenkaan tietotekniikkaa. Yli 20 prosenttia kaikista maailman www-sivuista on tehty WordPressillä, mitä voi pitää varsin merkittävänä saavutuksena.

WordPress tehtiin alkujaan blogien luontia ja hallintaa varten. Edelleenkin WordPressissä on tietynlainen blogi-tyyppinen näkökulmansa www-sivujen rakentamiseen. WordPressiä edelsi ohjelma nimeltään b2/cafelog, ja vuonna 2003 sillä oli tehty jo parisen tuhatta blogia. Ohjelma jakautui myöhemmin kahteen evoluutioharaan, joista toisesta kehittyi b2evolution blogipalvelu, ja toisesta nykyinen WordPress. B2/Cafelog, samoin kuin WordPresskin on koodattu PHP-kielellä, ja se tallettaa tiedot MySQL-kantaan.

WordPressiä on mahdollista käyttää periaatteessa kahdella tavalla: joko asentamalla client-ohjelman omalle koneelleen tai käyttämällä palvelua suoraan online-versiona selaimessa. Helpoin tapa päästä alkuun on käyttää WordPressiä online-palveluna, jolloin käyttäjä pystyy muutaman opastetun vaiheen avulla luomaan itselleen oman verkkojulkaisun muutamassa minuutissa. WordPressin perusversio on myös maksuton.

WordPressistä voidaan sanoa paljon hyvää: Se tuottaa ”puhdasta”, standardeja noudattavaa XML- ja CSS-koodia, siinä on hyvä tuki hakukoneoptimoinnille, hyvät mahdollisuudet käyttää lisäosia ja mm. kävijöiden hallinta (mm. esto) IP-osoitteen perusteella. Vaikka WordPress ei tarjoa yhtä monipuolisia työkaluja sivujen tekoon kuin jotkut muut julkaisujärjestelmät, ja sen blogi-ajattelutapa saattaa tuntua hieman häiritsevältä esim. Weeblyn käyttäjien mielestä. WordPress on kuitenkin nopea ja helppo tapa luoda ammattitason kriteerit täyttäviä www-sivuja.