Taipuuko Linux multimedia-editointiin?

linux

Musiikki- ja videoeditointi on sellainen tietokoneen käyttötarkoitus, jonka ei kenties varsinaisesti ole ajateltu olevan Linux-järjestelmän vahvuus. Linux-järjestelmän juurethan ulottuvat vuosikymmenten taakse USA:n yliopistomaailmaan, jossa Linus Torvalds ryhtyi kehittämään uutta käyttöjärjestelmää käytössä olleen minimaalisen Unix-version päälle. Unixin ja Linuxin on perinteisesti ajateltu olevan vahvimmillaan juuri haastavassa ja suorituskykyä sekä toimintavarmuutta vaativassa käytössä, kuten esimerkiksi www- ja sähköpostipalvelimena. Linux on kuitenkin yhä suositumpi järjestelmä myös kotikäytössä, minkä todistavat jo lukemattomat ilmaiset netistä ladattavat versiot, kuten vaikkapa Ubuntu.

Mutta onko Linux varteenotettava vaihtoehto esimerkiksi videoiden ja musiikin tekijälle, eli toisin sanoen, soveltuuko se multimedian editointiin? Vaikka valikoiman laajuus kalpenee Windows- ja Mac-tarjonnan rinnalla, niin Linuxin käytössä on ainakin yksi selvä vahvuus muihin järjestelmiin verrattuna: ohjelmistot ovat lähes poikkeuksetta ilmaisia. Lisäksi Android-pohjaisten älypuhelinten ja tablettien esiintulo on vilkastuttanut erilaisten ohjelmistojen tarjontaa.

Mikäli haluaa kokeilla esimerkiksi musiikintekoa Linux- tai Android-ympäristössä, niin saattaa olla kiinnostunut sellaisista ohjelmistoista kuten Audacity, Rosegarden, N-track. Näitä sovelluksia pääsee kokeilemaan myös Windows-versioina. Erityisesti Audacity on saavuttanut suuren suosion. N-Track on puolestaan mainio Android-laitteisiin kehitetty ”liikkuva äänitys-studio”. Vastaavasti videopuolelta löytyy jo tarjontaa Linuxiinkin, ja on odotettavissa, että tarjonta laajenee tulevaisuudessa. Sovellukset tulevat varmasti myös kehittymään käyttäjäystävällisemmiksi. Näin ollen voidaankin ajatella, että Linux on täysin varteenotettava vaihtoehto myös musiikin ja videoiden tekoon.