Windows 10

Windows 10, koodinimeltään Threshold, on tulevaisuudessa julkaistava uusin versio Microsoft Windows -käyttöjärjestelmästä. Sen julkaiseminen on odotettavissa vuoden 2015 loppukesällä tai alkusyksyllä. Windows 10:n ennakkoversiota on kuitenkin esitelty jo syyskuussa 2014. Testikäyttäjät ovat myös saaneet varhaisen Technical Preview -julkaisun käyttöönsä lokakuussa 2014.

Mielenkiintoinen yksityiskohta Windows 10:n nimeämishistoriassa on se, että alunperin Treshold oli tarkoitettu Windows 8.1:n uudeksi nimeksi. Kun Windows 8.1 sitten julkaistiin, sen koodinimeksi tulikin Blue. Lopulta Microsoft ilmoitti, että Treshold on kasvanut liian suureksi hankkeeksi liitettäväksi enää Windows 8:aan, ja kyseessä on kokonaan uusi käyttöjärjestelmä.

Windows 10 jatkaa arvattavasti samalla linjalla kuin tällä hetkellä käytössä oleva Windows 8.1: Kannettavat laitteet, kosketusnäytöt, pilvipalvelut ja sosiaalinen media ollaan integroimassa kokonaan osaksi käyttöjärjestelmää. Samoin Windowsin ”ikuiseen riesaan” eli haittaohjelmiin, viruksiin ja tietomurtoihin ollaan varmasti yrittämässä tarttua kovalla kädellä. Jo Windows 8.1 on tuonut uuden Secure Boot -ominaisuuden, joka koneen käynnistyksen yhteydessä estää rekisteröimättömiä ohjelmia (haittaohjelmien lisäksi myös siis monia ns. piraattiohjelmia) käynnistymästä ollenkaan.

Microsoft havittelee myös varmasti samanlaista kokonaisvaltaista järjestelmää ja hallinnointiarkkitehtuuria kuin esim. Applella on jo pitkälti olemassa. Windows 10:n on tarkoitus olla suuri kokonaisuus, jossa yhdistetään pöytätietokoneet, kannettavat, tabletit, älypuhelimet ja muut laitteet yhteisen käyttöjärjestelmän alle.

Sitä Microsoft ei ole kuitenkaan kertonut, miksi versionumero 9 hypättiin kokonaan yli.