Windows 8

Windows 8 on nimensä mukaisesti Microsoft Windows -käyttöjärjestelmäsarjan kahdeksas käyttöjärjestelmäjulkaisu, joka lanseerattiin lokakuussa vuonna 2012. Tällä hetkellä Windows 7 ja Windows 8 ovat uusimmat yleisessä käytössä olevat Windows-versiot.

Windows 8 -järjestelmässä on paljon teknisiä uudistuksia, jotka huomioivat entistä paremmin uudet laitteet ja teknologiat. Windows 8:ssa on huomioitu paremmin uudenlaiset laitteet ja kosketusnäyttöjen yleistyminen. Windows 8:n aloitusnäyttö onkin optimoitu taulutietokoneille sopivaksi ja se muistuttaa ulkonäöltään kaikille Windows -puhelinten käyttäjille tuttua Windows Phonen valikkoa. Lisäksi uudessa Windowsissa on huomioitu paremmin tiedostojen jakaminen ja integroituminen erilaisiin pilvipalveluihin, kuten Xbox Music -palveluun.

Mainittavia uusia kehitysaskeleita Windows 8:ssa olivat myös esim. suora USB 3.0 -tuki sekä suora tuki myös levy imagejen eli ISO- ja VHD-levykuvien lukemiselle. Myös järjestelmän käynnistämistä on parannettu ns. Hybrid Bootin avulla. Windows 8 -järjestelmästä on jo julkaistu uusia versioita, ja mm. 8.1 sisältää huomattavia parannuksia alkuperäiseen Windows 8 –käyttöjärjestelmään verrattuna. Eräs näkyvimmistä muutoksista on mm. se, että kun käyttäjä on kirjautunut sisään, järjestelmä siirtyy saman tien työpöytänäkymään, eikä jää aloitusnäyttöön kuten aiemmissa versioissa.

Yksi suurimpia, ellei suurin, Windowsin huolenaiheita on aina ollut tietoturva. Edelleenkin valtaosa kaikista haittaohjelmista ja viruksista tehtaillaan nimenomaan Windows-järjestelmille. Myös palomuurien hakkeroinnit ovat perinteisesti olleet juuri Windowsin heikko kohta. Tähän on Windows 8:n kanssa pyritty tuomaan (taas kerran) parannusta uudella Secure Boot -toiminnolla. Se estää allekirjoittamattomien ja tunnistamattomien ohjelmien ajamisen tietokoneen käynnistämisen yhteydessä.